Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Piernik z masą czekoladową i musem mandarynkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a święta nie mogą obyć się bez piernika. Proponuję za ten piernik, ale w całkiem innym wydaniu...takim trochę na bogato bo z masą czekoladową i musem z mandarynek.

Piernik z masą czekoladową i musem mandarynkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernik z masą czekoladową i musem mandarynkowym

Piernik

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 g przyprawy do piernika

Masa czekoladowa

  • 250 g śmietany kremówki
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 op. cukru waniliowego

Mus mandarynkowy

Sposób przygotowania:

Piernik z masą czekoladową i musem mandarynkowym

Piernik

Zmieszać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Oddzielić białka od żółtek.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać po 1 żółtku. Do ucieranej masy dodać powoli miód, następnie mleko. Na końcu porcjami wsypać składniki suche, cały czas miksując.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do powstałej masy i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Masę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. Wystudzić.

Masa czekoladowa

W podgrzanej śmietanie kremówce rozpuścić czekoladę mleczną i gorzką. Wystudzić i włożyć do lodówki na min. 2 godziny.

Następnie ubić mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę.

Mus mandarynkowy

Mandarynki obrać ze skórek i z białych błonek. Miąższ wrzucić do garnka, dodać 2-3 łyżki wody, cukier i gotować ok. 10-15 min. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, a następnie rozpuścić ją w około 1/2 szklanki wrzątku. Dodać do musu mandarynkowego.

Wystudzić.

Ciasto

Ściąć wierzch zimnego piernika. Na piernikowy spód wyłożyć masę czekoladową. Włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie na masę czekoladową wyłożyć lekko tężejący mus mandarynkowy. Włożyć do lodówki do stężenia.

Piernik z masą czekoladową i musem mandarynkowym
Tak prezentuje się kawałek piernika na talerzyku