Sposób przygotowania:
Piernik z masą grysikową
Do mąki wsypujemy przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz kakao – mieszamy. Żółtka, cukier oraz miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy śmietanę oraz miód (jeśli dajemy sztuczny to trochę wiecej bo jest mniej słodki) i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z pozostałymi składnikami. Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z całym ciastem.@ wąskie blaszki smarujemy i wykładamy papierem, a następnie dzielimy ciasto na 2 częsci i rozlewamy do blaszek. Piernik pieczemy przez 60 minut w temp 180*. Do mleka wsypujemy kaszę i dodajemy cukier – gotujemy do czasu, aż kasza zrobi się gęsta (ciągle mieszamy), a następnie odstawiamy do wychłodzenia. Zimną kaszę miksujemy z miękkim masłem. Pierniki przekrawamy na pół i przekładamy go masą, na koniec polewamy kakaową polewą i dekorujemy w dowolny sposób.