Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Piernik z masą grysikową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

sprawdzony i bardzo smaczny przepois na domowy piernik

Piernik z masą grysikową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernik z masą grysikową

 

  • 3,5 szklanki mąki
  • 0,5 kostki masła
  • 5 żółtek
  • 10 łyżek prawdziwego miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki sody

 

  • Masa grysikowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 8 łyżki cukru
  • 10 łyżek kaszy mannej
  • 1 kostki masła

Sposób przygotowania:

Piernik z masą grysikową
Do mąki wsypujemy przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz kakao – mieszamy. Żółtka, cukier oraz miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy śmietanę oraz miód (jeśli dajemy sztuczny to trochę wiecej bo jest mniej słodki) i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z pozostałymi składnikami. Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z całym ciastem.@ wąskie blaszki smarujemy i wykładamy papierem, a następnie dzielimy ciasto na 2 częsci i rozlewamy do blaszek. Piernik pieczemy przez 60 minut w temp 180*. Do mleka wsypujemy kaszę i dodajemy cukier – gotujemy do czasu, aż kasza zrobi się gęsta (ciągle mieszamy), a następnie odstawiamy do wychłodzenia. Zimną kaszę miksujemy z miękkim masłem. Pierniki przekrawamy na pół i przekładamy go masą, na koniec polewamy kakaową polewą i dekorujemy w dowolny sposób.
Piernik z masą grysikową
wszystkie sypkie składniki potrzebne do zrobienia piernika
Piernik z masą grysikową
smaczny i puszysty piernik w trakcie przekladania masą