Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Świąteczny piernik z masą serową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny piernik,który możemy upiec na świąteczny stół.Połączenie piernika i masy serowej okazało się bardzo trafne.

Świąteczny piernik z masą serową

Składniki:

Świąteczny piernik z masą serową

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka miodu
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów

 

 

  • Polewa:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania:

Świąteczny piernik z masą serową
Do garnka dajemy masło,mleko i cukier,zagotowujemy i studzimy.Do zimnej masy dajemy żółtka,miód,przyprawę do piernika,sodę,amoniak i mąkę,dokładnie mieszamy mikserem,dodajemy orzechy i rodzynki.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części ,przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Upieczone pierniki studzimy i przekrawamy każdy na dwa krążki. Ser: Masło ucieramy z cukrem,jajkami i serem na puszystą masę,przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut,często mieszając.Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera,mieszamy energicznie,żeby nie było grudek.Lekko studzimy. Przekładanie: Krążki piernikowe przekładamy masą serową,najlepiej w zamkniętej tortownicy. Polewa: Cukier mieszamy z kakao i niewielką ilością gorącej wody,tak żeby powstałą gęsta papka,dodajemy masło,chwilę gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając,zdejmujemy z ognia i nadal mieszamy do połączenia się składników,polewa powinna być gęsta i szklista. Piernik dekorujemy polewą i wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.