Sposób przygotowania:
Świąteczny piernik z masą serową
Do garnka dajemy masło,mleko i cukier,zagotowujemy i studzimy.Do zimnej masy dajemy żółtka,miód,przyprawę do piernika,sodę,amoniak i mąkę,dokładnie mieszamy mikserem,dodajemy orzechy i rodzynki.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części ,przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Upieczone pierniki studzimy i przekrawamy każdy na dwa krążki. Ser: Masło ucieramy z cukrem,jajkami i serem na puszystą masę,przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut,często mieszając.Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera,mieszamy energicznie,żeby nie było grudek.Lekko studzimy. Przekładanie: Krążki piernikowe przekładamy masą serową,najlepiej w zamkniętej tortownicy. Polewa: Cukier mieszamy z kakao i niewielką ilością gorącej wody,tak żeby powstałą gęsta papka,dodajemy masło,chwilę gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając,zdejmujemy z ognia i nadal mieszamy do połączenia się składników,polewa powinna być gęsta i szklista. Piernik dekorujemy polewą i wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.