Sposób przygotowania:
Piernik z masą cappuccino
Piernik: Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dodać cynamon, przyprawę do piernika. Wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta jasną masę. Dodać mleko, olej oraz powidła. Wymieszać mikserem. Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać mikserem. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piec około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i rozkroić na pół. Masa: Do miski przelać śmietankę, dodać cukier waniliowy, zagęstnik do śmietany i 2 łyżki cappuccino. Ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki. Do drugiej miski przełożyć biały ser, dodać resztę cappuccino oraz drugi cukier waniliowy. Mieszać mikserem. Dodać jogurt i utrzeć na gładko. Do utartego ser dodać śmietanę i delikatnie wymieszać mikserem. Wykonanie: Na talerz położyć pierwszy krążek piernika i rozsmarować cały krem. Położyć drugim kawałkiem i lekko docisnąć. Odłożyć do lodówki na godzinę. Polewa: Do miski przelać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i ogrzewać w kąpieli wodnej do roztopienia czekolady. Polewą udekorować ciasto. Posypać płatkami migdałowymi ( wcześniej przesiekać je nożem). Smacznego!