Sposób przygotowania:
Piernik z powidłami
Ciasto
Wybić jajka do miski, zmiksować. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej i mleko, zmiksować. Przesiać wszystkie suche składniki, dodać do jajek, dobrze robotem wymieszać. Na samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki, piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180 stop. przez około 35 minut, lub do tzw.suchego patyczka.
Polewa
Do rondelka wrzucić pokrojone masło, dodać cukier i wodę, zagotować. Dodać kakao, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia polewy. Gotowe ciasto, polać polewą czekoladową. Posypać pokrojonymi orzechami.
Wybić jajka do miski, zmiksować. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej i mleko, zmiksować. Przesiać wszystkie suche składniki, dodać do jajek, dobrze robotem wymieszać. Na samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki, piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180 stop. przez około 35 minut, lub do tzw.suchego patyczka.
Polewa
Do rondelka wrzucić pokrojone masło, dodać cukier i wodę, zagotować. Dodać kakao, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia polewy. Gotowe ciasto, polać polewą czekoladową. Posypać pokrojonymi orzechami.