iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Piernik z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Piernik który zaraz po upieczeniu jest pyszny i mięciutki, ale jak postoi w lodówce kilka godzin przełożony kremem i powidłami to rozpływa się w ustach.

Piernik z powidłami

Składniki:

Piernik z powidłami

ciasto:

  • 4 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 margaryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 przyprawy do piernika
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag mielonych orzechów
  • 2 łyżeczki sody

krem:

  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

dodatkowo:

  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • 10 dag polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłami

Ciasto

Piernik z powidłami
Ciasto po wymieszaniu jest bardzo gęste.

Mąkę przesiać razem z kakao i przyprawą do piernika, wymieszać z sodą i cukrem w drugim naczyniu przy pomocy robota lekko ubić mleko, jajka, powidła i rozpuszczona oraz przestudzoną margarynę. Do wymieszanych mokrych składników dodać suche i orzechy, dokładnie wymieszać ( ciasto jest dosyć gęste więc używam do mieszania końcówek do ciasta drożdżowego)

Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w temp. 180 około 60 minut.

Krem:

Piernik z powidłami
Ciasto po przełożeniu dobrze schłodzić.

Wszystkie składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem, kiedy masło jest ładnie spienione to dodawać małymi porcjami jogurt i cały czas ucierać ( krem bardzo łatwo się waży więc musimy ostrożnie dodawać jogurt).


Upieczony i wystudzony biszkopt przeciąć na trzy placki, dolny posmarować całym kremem jogurtowym i lekko docisnąć, przykryć drugim plackiem który posmarować powidłami i położyć ostatni placek też lekko docisnąć. Polewę rozpuścić i polać nią wierzch przełożonego piernika, odstawić na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.


Tagi:

piernik ciasto