Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Piernik z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piernik dzięki powidłom jest miękki i wilgotny

Piernik z powidłami

Składniki:

Piernik z powidłami

 

  • 2 szkl mąka,
  • 15 dag masło,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 szt jajka,
  • 1 szkl cukier,
  • 20 dag powidła śliwkowe,
  • 1 szkl mleko,
  • 1 opakowanie Przyprawa do piernika,
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona Prymat,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłami
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło roztopić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodawać stopniowo mąkę, mleko, przyprawę do pierników, powidła i roztopione, przestudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temp 170 stopni.