Sposób przygotowania:
Piernik ze śliwkowymi powidłami
Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem lub posmarować tluszczem i posypać kaszką lub bulką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Całę jajka wbić do większej miski i ubić na puszystą,jasna masę dosypując stopniowo cukier.Do ubitych jajek dosypywac stopniowo mąkę delikatnie mieszając cały czas łyżką.Następnie-na zmianę,stopniowo dodawać pozostałe składniki,cały czas delikatnie mieszając.Trzeba to robić w taki sposób by ciasto przez cały czas dodawania wszystkich składników dało się swobodnie mieszać,nie powinno być
za rzadkie czy za gęste.Gdy wszystkie składniki będą połączone należy wlać na blache,wstawić do piekarnika i piec przez ok.40 min albo do tak zwanego suchego patyczka.Upieczonego piernika odstawić i przygotować polewę:W małym rondelku,na bardzo malym ogniu rozpuścić margarynę z cukrem,dolać mleko i dosypać kakao,wszystko chwilkę mieszać i gdy już nie będzie żadnych grudek odstawić.
Gdy piernik będzie ciepły ale juz nie gorący nalezy rozprowadzić na nim ciepłą polewę.Gdy polewa calkowicie wystygnie można piernika już kroić.Smacznego:)
za rzadkie czy za gęste.Gdy wszystkie składniki będą połączone należy wlać na blache,wstawić do piekarnika i piec przez ok.40 min albo do tak zwanego suchego patyczka.Upieczonego piernika odstawić i przygotować polewę:W małym rondelku,na bardzo malym ogniu rozpuścić margarynę z cukrem,dolać mleko i dosypać kakao,wszystko chwilkę mieszać i gdy już nie będzie żadnych grudek odstawić.
Gdy piernik będzie ciepły ale juz nie gorący nalezy rozprowadzić na nim ciepłą polewę.Gdy polewa calkowicie wystygnie można piernika już kroić.Smacznego:)
anemon
Netka
evita0007
Netko masz opcję przy edycji.Usuń stare zdjęcia i zastąp nowymi. Widziałam już ten piernik u Ciebie na blogu,wyglada obłędnie.I na pewno pachniało nim w całym domu prawda ?
Netka
Pewnie,że pachniało:)Dzięki,dzisiaj bedę wstawiałą przepisy,może spróbuje:)