Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Piernik ze śliwkowymi powidłami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne,wilgotne i aromatyczne cisto,doskonałe na deser,dla dorosłych i dzieci:)

Piernik ze śliwkowymi powidłami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernik ze śliwkowymi powidłami

 

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 1 szklanka powodeł śliwkowych

 

 

  • 1/4 szklanki oleju

 

  • 1 przyprawa do piernika Kamis

 

 

 

  • 1 łyżeczka sody

 

  • Polewa:

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik ze śliwkowymi powidłami
Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem lub posmarować tluszczem i posypać kaszką lub bulką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Całę jajka wbić do większej miski i ubić na puszystą,jasna masę dosypując stopniowo cukier.Do ubitych jajek dosypywac stopniowo mąkę delikatnie mieszając cały czas łyżką.Następnie-na zmianę,stopniowo dodawać pozostałe składniki,cały czas delikatnie mieszając.Trzeba to robić w taki sposób by ciasto przez cały czas dodawania wszystkich składników dało się swobodnie mieszać,nie powinno być
za rzadkie czy za gęste.Gdy wszystkie składniki będą połączone należy wlać na blache,wstawić do piekarnika i piec przez ok.40 min albo do tak zwanego suchego patyczka.Upieczonego piernika odstawić i przygotować polewę:W małym rondelku,na bardzo malym ogniu rozpuścić margarynę z cukrem,dolać mleko i dosypać kakao,wszystko chwilkę mieszać i gdy już nie będzie żadnych grudek odstawić.
Gdy piernik będzie ciepły ale juz nie gorący nalezy rozprowadzić na nim ciepłą polewę.Gdy polewa calkowicie wystygnie można piernika już kroić.Smacznego:)
Piernik ze śliwkowymi powidłami
Wszystkie skladniki ciasta powinny być dobrze połączone,musimy to robić stopniowo i delikatnie
Piernik ze śliwkowymi powidłami
Ciasto wyrośnie duże,pulchne i wilgotne zarazem,łatwo się kroi i pysznie smakuje.