eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1728]

Pierniki mojej babci.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto piernikowe musi leżakować przynajmniej 3 tygodnie.

Pierniki mojej babci.

Składniki:

Pierniki mojej babci.

 

  • 1kg mąki
  • około 400 gr.miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 50 gr.margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • przyprawa do pierników(możebyć sklepowa lub własna kompozycja)
  • Przyprawa:goździki,cynamon,gałka muszkatołowa,ziele angielskie,pieprz,kardamon,kawa,kakao.

Sposób przygotowania:

Pierniki mojej babci.
Cukier,miód i margarynę roztopić i lekko ostudzić.Mąkę przesiać przez sito dodać amoniak,sode,przyprawe do pierników i wymieszać.Do mleka dodac jajka i wymieszać.Do mąki dodać mleko z jajkami,roztopiony miód z cukrem i margaryną i dobrze wyrobić.Ciasto wyłożyc do nie obitej miski,przykryć czystą ściereczką,obwiązać sznurkiem i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 3 tygodnie żeby leżakowało.Po tym okresie wyrobić ciasto,brać po kawałku,rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki.Piec w temp.170 stopni przez około 15 min.(sprawdzać jak są upieczone-zależy od piekarnika)Smacznego!Elżbieta Błaszczyńska ((Gładysz) (nie przyjmuję łańcuszków))