Pierniki po polsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Z łyżki mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do podrośnięcia. Jaja

Pierniki po polsku

Składniki:

Pierniki po polsku

 

  • 40 dag mąki
  • 100 ml mleka
  • 50 ml silnego naparu z kawy naturalnej
  • 10 dag miodu
  • 5 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 5 dag masła
  • przy-prawa do pierników
  • tłuszcz do wysmaro-wania blachy

Sposób przygotowania:

Pierniki po polsku
Z łyżki mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do podrośnięcia. Jaja połączyć z przesianą mąką, lekko zrumienionym miodem, roztopionym masłem, naparem z kawy, rozczynem i przyprawą do pierników. Ciasto dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość pół centymetra. Foremką wykroić pierniczki, ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze - pozostawić aż do wyrośnięcia. Opiec w gorącym piekarniku.