SUPERPRZEPIS

Piernikowa ciuchcia

  • 17
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Piernikowa ciuchcia Więcej zdjęć (4)

Sprawi on prawdziwą radość małemu miłośnikowi pociągów, a pomieszczenie, w którym będzie ustawiony wypełni pięknym korzennym zapachem.

Składniki:

Piernikowa ciuchcia

 

  • mąka pszenna - 600 g
  • margaryna - 250 g
  • sztuczny miód - 160 g
  • cukier - 200 g
  • soda oczyszczona - 1 ½ łyżeczki
  • przyprawa do pierników - 1 op.
  • kakao - 2 łyżeczki
  • LUKIER:
  • białko - 1 szt.
  • cukier puder - 2 szk.

 

Sposób przygotowania:

Piernikowa ciuchcia
Zacznij od przygotowania z grubszej tektury szablonu, który możesz wydrukować stąd: http://kampanja.flora.fi/2010/#/train/ W rondelku roztop margarynę i miód, dodaj cukier i mieszaj, aż on się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Do miski włóż przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, dodaj przestudzona zawartość rondelka i bardzo dokładnie zmiksuj na gładka masę. Gdyby masa okazała się zbyt gęsta dodaj dodatkową łyżkę płynnego miodu i zmiksuj. Ciasto rozwałkuj do grubości około 5 mm i wycinaj ostrym nożem poszczególne elementy pociągu według szablonu. Najlepiej jest to zrobić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, aby uniknąć uszkodzenia elementów w czasie ich przenoszenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C około 12 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, z wyjątkiem elementu przeznaczonego na dach lokomotywy, który jeszcze ciepły ułóż na kubku lub szklance i pozostaw do ostygnięcia. W ten sposób uzyskasz wypukły kształt daszku. Poszczególne elementy pociągu ozdabiaj i sklejaj bardzo gęstym lukrem. Białko utrzyj dodając partiami cukier puder na gęsty i jednolity lukier. Możesz to zrobić mikserem z końcówką do ucierania lub ucierając łyżką. Jeśli w trakcie dekorowania lukier zbyt mocno zgęstnieje możesz dodać kilka kropli wody i bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli na dłużej przerywasz pracę, np. do następnego dnia, pojemnik z lukrem zawiń w folię spożywczą i zostaw w chłodnym miejscu. Do dekorowania i sklejania możesz wykorzystać rożek wykonany z papieru do pieczenia, rękaw cukierniczy, strzykawkę lub inny wygodny dla Ciebie sposób. Gotową ciuchcię z wagonikami ustaw z dala od źródła wilgoci. Bardzo dobrym miejscem są okolice kominka lub grzejnika. Wagoniki wypełnij ulubionymi smakołykami osoby, dla której pociąg jest przeznaczony. *ten pociąg od początku przeznaczony był wyłącznie do dekoracji i zabawy. Wystarczy tylko margarynę zamienić masłem, a miód sztuczny prawdziwym, a pociąg będzie można zjeść ze smakiem.
Piernikowa ciuchcia
W rondelku roztop margarynę i miód, dodaj cukier i mieszaj, aż on się rozpuści.
Piernikowa ciuchcia
Upieczone elementy pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Piernikowa ciuchcia
Dach lokomotywy jeszcze ciepły ułóż na szklance i pozostaw do ostygnięcia. W ten sposób uzyskasz wypukły kształt daszku.