SUPERPRZEPIS

Piernikowa gwiazdka przekładana masą karmelową

  • 4
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Piernikowa gwiazdka przekładana masą karmelową Więcej zdjęć (3)

To ciasto możesz przygotować krótko przed świętami - pięknie się prezentuje na świątecznym stole.

Składniki:

Piernikowa gwiazdka przekładana masą karmelową

 

  • 250 g mąki
  • 2 jaja
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 ml jogurtu
  • 150 ml musu jabłkowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 100 g masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki masy karmelowej
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • polewa czekoladowa do dekoracji
  • 4 łyżki przecieru z czarnej porzeczki
  • ozdoby cukrowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piernikowa gwiazdka przekładana masą karmelową
Mieszamy mąkę z kakao, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy jaja z cukrem, jogurtem i stopionym letnim masłem. Dodajemy mus jabłkowy i przyprawę do pierników - mieszamy ponownie. Do płynnej masy dodajemy sypkie składniki i mieszamy. Smarujemy masłem jedną dużą lub dwie mniejsze foremki w kształcie gwiazdki. Oprószamy je bułką tartą. Nakładamy masę do forem do 2/3 wysokości. Górę posypujemy orzechami Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min. Po lekkim przestudzeniu wyjmuj ciasto na talerz. Studzimy jecałkowicie. Ucieramy masło na jasną puszystą masę. Pod koniec ucieraniadodajemy partiami masę karmelową. Gdy masa będzie jednolita dodajemy mielone orzechy - mieszamy. Przekrawamy ciasto na pół, jedną część smarujemy cienką warstwą przecieru porzeczkowego, drugą kremem. Składamy je razem. Dekorujemy je polewa czekoladową i ozdobami z cukru.
Piernikowa gwiazdka przekładana masą karmelową
Mieszamy wszystkie składniki -przekładamy do wysmarowanej foremki .
Piernikowa gwiazdka przekładana masą karmelową
Przekrawamy ciasto na pół, jedną część smarujemy cienką warstwą przecieru porzeczkowego, drugą kremem.