Sposób przygotowania:
Piernikowa gwiazdka przekładana masą karmelową
Mieszamy mąkę z kakao, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy jaja z cukrem, jogurtem i stopionym letnim masłem. Dodajemy mus jabłkowy i przyprawę do pierników - mieszamy ponownie. Do płynnej masy dodajemy sypkie składniki i mieszamy. Smarujemy masłem jedną dużą lub dwie mniejsze foremki w kształcie gwiazdki. Oprószamy je bułką tartą. Nakładamy masę do forem do 2/3 wysokości. Górę posypujemy orzechami Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min. Po lekkim przestudzeniu wyjmuj ciasto na talerz. Studzimy jecałkowicie. Ucieramy masło na jasną puszystą masę. Pod koniec ucieraniadodajemy partiami masę karmelową. Gdy masa będzie jednolita dodajemy mielone orzechy - mieszamy. Przekrawamy ciasto na pół, jedną część smarujemy cienką warstwą przecieru porzeczkowego, drugą kremem. Składamy je razem. Dekorujemy je polewa czekoladową i ozdobami z cukru.
Polpal
jaNina
Dziękuję bardzo :)
MixAgnest
jaNina
Oj smakował... zostało tylko wspomnienie ;)