Sposób przygotowania:
Piernikowe babeczki z kremem mascarpone
Poncz: Wodę wymieszać z cukrem i rumem. Ciasto: Przesianą mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Następnie dodać przyprawę do pierników, kakao, jajka, migdały, miód, śmietanę, skórkę pomarańczową, cukier puder i płatki owsiane. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wylepić foremki babeczek, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Upieczone babeczki ostudzić i skropić ponczem. Krem: Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Bardzo zimną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać po łyżce sera mascarpone. Pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i napełnić upieczone zimne babeczki. Ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.