jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piernikowe brounie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Na kawałek brounie chyba nie trzeba długo namawiać. Nawet osób nie przepadających za słodkim poproszą o porcje:).

Piernikowe brounie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe brounie

 

  • Blaszka 30x25 cm
  • Składniki:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 200g),
  • 1,5-2 łyżki przyprawy do pienika,
  • 1 łyżka kakao
  • 110 g mąki pszennej,
  • 200g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 3 duże jajka,
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe brounie
Czekoladę rozpuszczamy z połową masła. Pozostałe masło ucieramy z cukrem pudrem dodając stopniowo po jednym jajku. Do tak przygotowanej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Ponownie mieszamy całość dodając mąkę oraz kakao. Kolejno wsypujemy przyprawę do piernika. Mieszamy całość do połączenia składników. Gdy masa czekoladowa jest gotowa wsypujemy żurawinę. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub na małych obrotach miksera. Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia)Całość pieczemy około 35 minut w 170°C. Po upieczeniu dokładnie studzimy!
Piernikowe brounie
W garnku rozpuszczamy masło i połamaną czekoladę
Piernikowe brounie
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka
Piernikowe brounie
Do utartej masy dodajemy rozpuszczona czekoladę.
Piernikowe brounie
Do gotowego ciasta dodajemy żurawinę. Mieszamy łyżką