jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ten pierniczek polecam wszystkim którzy nie powinni jeść cukru - cała słodycz pochodzi z bakalii i 1 łyżki miodu.

Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru

 

  • 30 dag daktyli
  • 1/2 szklanki wody
  • 10 dag rodzynków
  • 1 łyżka miodu
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki kakao
  • około 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do pierników
  • 10 dag czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • bakalie do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru
Daktyle bez pestek kroimy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do chwili aż się rozpadną. (około 10 minut) Dodajemy do masy masło, miód, przyprawę do pierników i rodzynki. Mieszamy do chwili, aż masło się rozpuści -odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnej masy wbijamy jaja, mieszamy. Dodajemy połowę przesianej mąki i kakao - mieszamy. Dodajemy śmietanę, przesiany proszek i sodę z pozostałą mąką - mieszamy. Wlewamy masę do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 160 st.C przez około 40 minut w zależności od grubości masy ciasta. Jeśli ciasto będzie pieczone w jednej dużej foremce czas pieczenia będzie dłuższy. Wyjmujemy piernik z formy i studzimy go. Topimy czekoladę, dodajemy masło - wymieszamy. Smarujemy piernik czekoladą, dekorujemy bakaliami.
Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru
Daktyle bez pestek kroimy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do chwili aż się rozpadną.
Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru
Dodajemy do masy masło, miód, przyprawę do pierników i rodzynki. Mieszamy do chwili, aż masło się rozpuści - odstawiamy do ostudzenia.
Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru
Etap 3Wlewamy masę do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 160 st.C przez około 40 minut
Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru
Topimy czekoladę, dodajemy masło - wymieszamy. Smarujemy piernik czekoladą