Sposób przygotowania:
Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru
Daktyle bez pestek kroimy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do chwili aż się rozpadną. (około 10 minut) Dodajemy do masy masło, miód, przyprawę do pierników i rodzynki. Mieszamy do chwili, aż masło się rozpuści -odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnej masy wbijamy jaja, mieszamy. Dodajemy połowę przesianej mąki i kakao - mieszamy. Dodajemy śmietanę, przesiany proszek i sodę z pozostałą mąką - mieszamy. Wlewamy masę do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 160 st.C przez około 40 minut w zależności od grubości masy ciasta. Jeśli ciasto będzie pieczone w jednej dużej foremce czas pieczenia będzie dłuższy. Wyjmujemy piernik z formy i studzimy go. Topimy czekoladę, dodajemy masło - wymieszamy. Smarujemy piernik czekoladą, dekorujemy bakaliami.