anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Piernikowe ludziki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 80
         
ocena: 5/5 głosów: 10

U mnie na świątecznym stole muszą być pierniczki, te piernikowe ludziki sprawiają radość i smakują szczególnie dzieciom.

Piernikowe ludziki

Składniki:

Piernikowe ludziki

 

  • mąka tortowa - 300 g
  • miód lipowy - 80 g
  • masło - 125 g
  • cukier - 70 g
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • domowa korzenna do pierników - 2 łyżeczki
  • ciemne kakao - 1 łyżeczka

 

  • LUKIER:
  • cukier puder - 1/2 szk.
  • białko - 1/2 szt.
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Piernikowe ludziki
Masło i miód przełożyć do rondelka i podgrzewając roztopić, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Lekko przestudzić. W misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, dodać przestudzony miód z masłem i bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować do grubości około 5 mm i wycinać ciastka foremką delikatnie obsypaną mąką. Ciastka układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C około 10 minut. Upieczone pierniki wystudź na kratce kuchennej. Roztrzepane białko utrzeć z cukrem pudrem na gęsty i jednolity lukier. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać odrobinę soku z cytryny, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru. Gotowym lukrem udekorować pierniki.

Tagi:

piernik domowe