Sposób przygotowania:
Sernik dyniowy Eliprzygotowanie składników
Jajka wybijać po jednym do szklanki i przelewać do miski.
przygotowanie składników cd
Cukier odmierzyć i przesypać do miski. Do cukru wsypać cukier waniliowy.
przygotowanie składników cd
Zmiksować dynię ugotowaną na parze i odmierzyć 300 ml.
przygotowanie składników cd
Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki żeby zmiękła.
przygotowanie składników cd
Przygotować mielony ser w wiaderku.
przygotowanie sernika
Do misy miksera włożyć miękką margarynę, dodać cukier i zmiksować razem. Do masy dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Następnie dodać ser, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Do masy serowej dodać pure dyniowe i chwilę miksować. Tortownicę 26 cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wylać ( masa jest dość rzadka ) do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C góra - dół przez około 90 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia. Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem.
Smacznego!