ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Piernikowy niby keks

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernikowe ciasto tym razem z dodatkiem orzeszków solonych, domowej smażonej skórki pomarańczowej, rodzynek jest bardzo smaczne.

Piernikowy niby keks Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernikowy niby keks

 

  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • 20 dag miękkiej margaryny
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 4 sztuki ,
  • kakao 2 łyżki,
  • mleko 1/2 szklanki,
  • przyprawa do piernika 1 opakowanie,
  • orzeszki solone 10 dag,
  • rodzynki 10 dag,
  • skórka pomarańczowa smażona domowa 1 szklanka,
  • puder cukier 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Piernikowy niby keks
Do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, łyżką wymieszać.

Wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę i mikserem połączyć składniki.

Dodać do ciasta solone orzeszki, skórkę pomarańczową, rodzynki i mikserem połączyć składniki.

Keksówka 30x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 190C około 50 minut.

Ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Piernikowy niby keks
Zamiast miękkiej margaryny można dodać masło.
Piernikowy niby keks
Dodatki możemy dodać np mieszanka bakalii.
Piernikowy niby keks
Ciasto po wyrobieniu od razu wstawić do piekarnika.

Tagi:

ciasto keks babka