burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Pierogi

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ruskie pierogi polane masłem z cebulką

Pierogi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi
Do mąki dodajemy sól, jajko i olej. Dzięki temu że dodamy olej ciasto będzie bardziej elastyczne. Dodatkowo rozrabiamy trochę mleka z wodą i dodajemy do reszty składników. Mleko spowoduje że ciasto nie będzie ani za luźne ani zbyt twarde. Szybko zagniatamy i możemy zająć się farszem. Ciasto możemy włożyć do woreczka żeby nie wyschło. Farsz: ziemniaki obieramy, gotujemy i dusimy ubijakiem. Pozostawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Mieszamy z ziemniakami. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy twaróg. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Najwygodniej jest to zrobić szklanką. Nakładamy do nich przygotowany wcześniej farsz i formujemy pierogi. Mocno i dokładnie zlepiamy końce aby przy gotowaniu się nam nie rozkleiły. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu aż nie wypłyną. Pierogi polewamy tłuszczem. W tym celu do garnuszka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i masło. Zdjąć z ognia jak już cebulka będzie lekko złota. Gotowe
Pierogi
Farsz składający się z ziemniaków, cebulki i twarogu
Pierogi
Na krążki nakładamy łyżeczką farsz następnie zlepiamy brzegi
Pierogi
Gotowe pierogi można wrzucić do wrzącej wody
Pierogi
Masło i pokrojona w kostke cebulka będzie służyć do polania pierogów.