Sposób przygotowania:
Pierogi bez sera
Wysypujemy mąkę na blat, robimy wgłębienie, wbijamy jajko i dodajemy sól. Następnie powoli wlewamy gorącą, lecz ni kipiącą wodę, przy pomocy nożyka mieszać ze sobą mąkę z wodę, aż się połączą. Następnie już ręcznie wyrobić ciasto ok 10 minut, od czasu do czasu podsypując mąką, by się nie kleiło. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i dokładnie dusimy. Dodajemy usmażoną na złoto cebulkę oraz pieprz. Dusimy raz jeszcze i studzimy. Ciasto wałkujemy po kawałku, wykrawamy literatką kółka. Na każde kółko dajemy pół łyżeczki chłodnych ziemniaków i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy 2 litry osolonej wody z kroplą oleju. Na wrzątek wrzucamy po kilka pierogów. Gotujemy aż wypłyną na wierzch. wyjmujemy łyżką cedzakową, po kilka na talerzyk, by się nie zlepiły.Polewamy roztopionym masełkiem.