mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Pierogi bez sera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Tym razem wersja bez sera, gdy ktoś nie lubi.

Pierogi bez sera

Składniki:

Pierogi bez sera

 

Sposób przygotowania:

Pierogi bez sera
Wysypujemy mąkę na blat, robimy wgłębienie, wbijamy jajko i dodajemy sól. Następnie powoli wlewamy gorącą, lecz ni kipiącą wodę, przy pomocy nożyka mieszać ze sobą mąkę z wodę, aż się połączą. Następnie już ręcznie wyrobić ciasto ok 10 minut, od czasu do czasu podsypując mąką, by się nie kleiło. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i dokładnie dusimy. Dodajemy usmażoną na złoto cebulkę oraz pieprz. Dusimy raz jeszcze i studzimy. Ciasto wałkujemy po kawałku, wykrawamy literatką kółka. Na każde kółko dajemy pół łyżeczki chłodnych ziemniaków i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy 2 litry osolonej wody z kroplą oleju. Na wrzątek wrzucamy po kilka pierogów. Gotujemy aż wypłyną na wierzch. wyjmujemy łyżką cedzakową, po kilka na talerzyk, by się nie zlepiły.Polewamy roztopionym masełkiem.