joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Φέτα -( plaster) jest najbardziej znanym z greckich serów. Ser pojawił się w mitach greckich,oraz w Odysei.Jako składnik farszu nadaje pierogom niesamowitego smaku.

Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta
Wyrabiamy ciasto na pierogi i odstawiamy nakrywając sciereczką . Kaszę gotujemy do miękkosci, studzimy. Boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na skwarki.Cebule drobno kroimy i podsmażamy na skwareczkach.Szczypiorek i natkę siekamy.Do wystudzonej kaszy dodajemy sery,cebulkę ze skwarkami, zioła i przyprawy. Mieszamy i mielimy przez maszynkę do uzyskania zwartej konsystencji. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka i nakładamy porcje farszu dokładnie sklejając brzegi. Gotowe pierogi gotujemy we wrzątku do momentu wypłynięcia. Podsmażamy na masełku i zajadamy popijając szklanką kefiru.