Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Pierogi leniwe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tej potrawy nie potrzeba rekomendować.

Pierogi leniwe

Składniki:

Pierogi leniwe

 

Sposób przygotowania:

Pierogi leniwe
Ser przetrzeć przez druciane sitko lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa, 3 dag masła lub margaryny utrzeć, dodając kolejno po jednym żółtku. Połączyć to z serem i utrzeć na gładką masę. Do tej masy dodawać mąkę i wciąż mieszać. Dodać szczyptę soli. Ubić pianę z białek, dodać do masy i lekko wymieszać. Posypać stolnicę mąką, wyłożyć na nią masę, uformować gładki wałek o średnicy 3 cm, lekko go spłaszczyć, pociąć na odcinki o długości 3 cm i ugotować. Po ugotowaniu nie przelewać pierogów gorącą wodą, lecz zostawić na cedzaku,aby osiąkły. Podawać posypane zrumienioną na sucho tartą bułką i polane gorącym masłem.