Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogi o smaku szarlotki :

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Delikatne pierożki o smaku szarlotki .Pycha .

Pierogi o smaku szarlotki :

Składniki:

Pierogi o smaku szarlotki :

 

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 2 duże jabłka utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) - ok 20 łyżeczek
  • cukier
  • cynamon
  • kwaśna śmietana do polania po ugotowaniu

 

Sposób przygotowania:

Pierogi o smaku szarlotki :
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części
-utarte jabłka posypać łyżką cukru i zostawić by puściły sok , odcedzić odciskając sos i doprawić do smaku cynamonem i cukrem
-każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek.
- -na ciasto kłaść łyżeczkę farszu jabłkowegoi zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.

Podawać z kwaśną śmietaną , cukrem i cynamonem .

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.

Ja swoim pierożkom wycinałam brzegi nożyczkami .Trzeba wtedy zagnieść szerszy brzeg i skleić go na płasko , a potem wycinać . Wyglądają wtedy efektownie . Ale oczywiście można zagniatać normalnie .