SUPERPRZEPIS

Pierogi prawie ruskie z chili:

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pierogi prawie  ruskie z chili:

Lubię łączenie smaków rodem z różnych kuchni .

Składniki:

Pierogi prawie ruskie z chili:

 

  • Pierogi :
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 kostki białego sera ( ok.40 dag )
  • 1 szklanka puree ziemniaczanego
  • sól
  • pieprz mielony
  • Sos :
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka Sosu chili
  • natka pietruszki
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • szczypta soli
  • szczypta curry
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Pierogi prawie ruskie z chili:
Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Ser i ugotowane ziemniaki dobrze wymieszać . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową. Zostawić by lekko przestygły. Rozgrzać olej. Wlać sos chili , wsypać ok.1/2 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu, szczyptę soli i 1/2 pęczka natki pietruszki drobno pokrojonej , skórkę cytrynową . Wymieszać . Włożyć pierogi i podgrzewać obracając tak by się z lekka zrumieniły i pokryły tłuszczem. Niby są to ruskie pierogi ale dzięki curry i chili nabierają zupełnie innego smaku. Polecam wszystkim miłośnikom orientalnych smaków .