Sposób przygotowania:
Pierogi prawie ruskie z chili:
Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Ser i ugotowane ziemniaki dobrze wymieszać . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową. Zostawić by lekko przestygły. Rozgrzać olej. Wlać sos chili , wsypać ok.1/2 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu, szczyptę soli i 1/2 pęczka natki pietruszki drobno pokrojonej , skórkę cytrynową . Wymieszać . Włożyć pierogi i podgrzewać obracając tak by się z lekka zrumieniły i pokryły tłuszczem. Niby są to ruskie pierogi ale dzięki curry i chili nabierają zupełnie innego smaku. Polecam wszystkim miłośnikom orientalnych smaków .