Ewa Mierzejewska

Ewa Mierzejewska

Kucharz
[Przepisów: 14]

Pierogi ruskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 1600
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pierogi z farszem z ziemniaków i sera, zwane ruskimi. Doskonałe na rodzinny obiad. Pierogi podaję ze skwarkami słoniny.

Pierogi ruskie Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pierogi ruskie

ciasto

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 kopiata łyżka masła
  • 1 jajo rozmiar L

farsz

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie

farsz

Przygotowuję farsz: gotuję 70 dkg ziemniaków obranych ze skórki, szklę 1 dużą cebulę na maśle.

Czekam aż wystygnie. Mielę 40 dkg sera twardego białego i ziemniaki wraz z cebulą.

Całość doprawiam 3 łyżeczkami kurkumy, 3 łyżeczkami pieprzu i 1 łyżeczką lub więcej soli (do smaku).

ciasto

Przygotowuję ciasto. W garnku mieszam 3 i 1/2 szklanki mąki z 1 szklanką gorącej wody 1 kopiatą łyżką masła. Gdy wystygnie dodaję jajo.

Po wymieszaniu składników całość przenoszę na stolnicę, zagniatam ciasto podsypując mąkę. Wałkuję do grubości 2 mm.

Wykrawam krążki szklanką. Nakładam łyżeczką farsz na krążek i zlepiam pierożek.

Wrzucam pierożki do gotującej osolonej wody i gotuje nie dłużej niż 4 min.

Odcedzone z wody skrapiam oliwą aby się nie pozlepiały.

Gotowe pierogi podaje ze skwarkami słoniny i cebulą oczywiście usmażonymi

pierogi ruskie
mąka z dodatkiem masła i odrobiny soli, potem doleje wodę
pierogi ruskie
Maka z jajem woda i po wystygnięciu jajem
pierogi ruskie
Wumieszana całość przekładam na stolnicę
pierogi ruskie
zagniecione ciasto dzielę na 2 części i przygotowuje do rowałkowania
pierogi ruskie
wałkuje ciasto do grubości 2mm i wykrawam szklanką koła na które nakładam farsz
pierogi ruskie
gotowe pierogi podaje ze skwarkami słoniny i cebulą oczywiście usmażonymi
pierogi ruskie
farsz