Sposób przygotowania:
Pierogi ruskiefarsz
Przygotowuję farsz: gotuję 70 dkg ziemniaków obranych ze skórki, szklę 1 dużą cebulę na maśle.
Czekam aż wystygnie. Mielę 40 dkg sera twardego białego i ziemniaki wraz z cebulą.
Całość doprawiam 3 łyżeczkami kurkumy, 3 łyżeczkami pieprzu i 1 łyżeczką lub więcej soli (do smaku).
ciasto
Przygotowuję ciasto. W garnku mieszam 3 i 1/2 szklanki mąki z 1 szklanką gorącej wody 1 kopiatą łyżką masła. Gdy wystygnie dodaję jajo.
Po wymieszaniu składników całość przenoszę na stolnicę, zagniatam ciasto podsypując mąkę. Wałkuję do grubości 2 mm.
Wykrawam krążki szklanką. Nakładam łyżeczką farsz na krążek i zlepiam pierożek.
Wrzucam pierożki do gotującej osolonej wody i gotuje nie dłużej niż 4 min.
Odcedzone z wody skrapiam oliwą aby się nie pozlepiały.
Gotowe pierogi podaje ze skwarkami słoniny i cebulą oczywiście usmażonymi