najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Pierogi ruskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi podawać na ciepło posypane zrumienianą cebulką.

Pierogi ruskie

Składniki:

Pierogi ruskie

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • Farsz:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g twarogu
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie
Ciasto: Do mąki dodać wszystkie składniki, dodając stopniowo wodę wyrobić ciasto (można użyć miksera). Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni, powinno być miękkie.
Farsz: Ugotowane, schłodzone ziemniaki przepuścić razem z twarogiem przez praskę. Cebulę oczyścić, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do ziemniaków i twarogu. Przyprawić i dobrze wymieszać.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na cienkie placki. Kubkiem wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
Pierogi gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 – 5 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać żeby się nie posklejały.