Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie
Z mąki i wody zagniatamy elastyczne, niezbyt twarde ciasto. Dzielimy je na kilka części. Każdą z nich wałkujemy na blacie posypywanym mąką. Z powstałych placków specjalną maszynką lub szklanką wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy farsz i zlepiamy końce ciasta. Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem oleju. Wody do garmka dajemy tyle, żeby pirogi swobodnie pływały. Po wypłynięciu ich na górę gotujemy jeszcze ok 3 min. Gotowe pierogi wyciągamy na talerz. Jeżeli chcemy przetrzymać je dłużej, żeby się nie skleiły zaraz z wrzątku wkładamy je do garnka z zimną wodą i trzymamy w nim 1 minutę. Po tym czasie wykładamy na talerz. Pierogi można podać z barszczem, smażoną cebulą lub słoniną. Farsz Obrane ziemniaki gotujemy. Tłuczemy je bardzo dokładnie. Do ziemniaków dodajemy biały ser i podsmażoną na margarynie cebulę oraz przyprawy do smaku. Łączymy składniki na dość jednolitą masę. Ja nie mielę składników, ponieważ nadzienie robi się papkowate.