KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

pierogi ruskie 7

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niektórzy nie przepadają za pierogami ruskimi, gdyż mówią jak można jeść pierogi z ziemniakami. Warto jednak sprawdzić ten przepis-są pyszne

pierogi ruskie 7

Składniki:

pierogi ruskie 7

 

  • NA FARSZ:
  • pół kg twarogu
  • kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, inne zioła do smaku

 

  • NA CIASTO:
  • pół kg mąki pszennej
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • odrobina oliwy z oliwek lub łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

pierogi ruskie 7
Ziemniaki gotujemy i kiedy będą jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę razem z twarogiem, mieszamy. Jeśli nie mamy praski dokładnie rozgniatamy ziemniaki i szybko łączymy z serem. W ten sposób nie powstaną nam grudki w farszu. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Wymieszać z farszem. Dodajemy sól pieprz i inne zioła wedle uznania.Na ciasto: Mieszamy mąkę z wodą, wbijamy żółtko, dolewamy oliwy lub dodajemy masła i wyrabiamy na gładką masę, która swobodnie odejdzie od naszych rąk. Wyrobione ciasto wałkujemy bardzo płasko i szklanką wycinamy krążki. Na połowę krążka nakładamy farsz i zlepiamy. Możemy pierożki sklejać za pomocą widelca i odrobinki wody. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku czekając aż wypłyną. Smacznego!