Sposób przygotowania:
pierogi ruskie 7
Ziemniaki gotujemy i kiedy będą jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę razem z twarogiem, mieszamy. Jeśli nie mamy praski dokładnie rozgniatamy ziemniaki i szybko łączymy z serem. W ten sposób nie powstaną nam grudki w farszu. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Wymieszać z farszem. Dodajemy sól pieprz i inne zioła wedle uznania.Na ciasto: Mieszamy mąkę z wodą, wbijamy żółtko, dolewamy oliwy lub dodajemy masła i wyrabiamy na gładką masę, która swobodnie odejdzie od naszych rąk. Wyrobione ciasto wałkujemy bardzo płasko i szklanką wycinamy krążki. Na połowę krążka nakładamy farsz i zlepiamy. Możemy pierożki sklejać za pomocą widelca i odrobinki wody. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku czekając aż wypłyną. Smacznego!