justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Pierogi ruskie czyli klasyk

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi ruskie czyli klasyk, potrawa znana i chyba lubiana przez wszystkich

Pierogi ruskie czyli klasyk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie czyli klasyk

 

  • Ciasto
  • ¾ kg mąki
  • 1 płaska łyzeczka soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • ¼ szklanki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie czyli klasyk
Farsz Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie Po ugotowaniu odcedzić i gdy są jeszcze ciepłe razem z serem rozgnieść przy pomocy praski lub tłuczka .Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem. Ciasto Mąkę przesiać dodać sól ,olej i powoli po trochę wlewać ciepłą wodę cały czas wyrabiając ciasto Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz około 1 łyżeczkę na krążek, dokładnie skleić W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda będzie wrzeć - wrzucać pierogi, gotować około 10 minut. Następnie wyjmować je łyżką cedzakową i od razu polać tłuszczem, żeby się nie posklejały.Podawąć z rumienioną na masełku cebulką lub skwarkami. Smacznego !!!
Pierogi ruskie czyli klasyk
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę a następnie podsmażamy
Pierogi ruskie czyli klasyk
Farsz powinien być dobrze doprawiony aby nie był mdły
Pierogi ruskie czyli klasyk
Ciasto wyrabiamy na gładko powinno być elastyczne
Pierogi ruskie czyli klasyk
Z ciasta wyciskamy krążki i nakładamy farsz