Elwira5

Elwira5

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Pierogi ruskie Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ta receptura na pierogi przechodzi z pokolenia na pokolenie,jest wyjątkowa.Pierogi są miękkie i nigdy się rozwalają przy gotowaniu.Rozpływają się w ustach.

Pierogi ruskie Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie Eli

 

  • Ciasto
  • 1 kg mąki,4 żółtka,2 szkl.mleka.0,5 szkl oleju,szczypta soli.
  • Farsz
  • 5 ziemniaków,2 kostki twarogu,3 cebule,sól,pieprz do smaku
  • 1 łyżka śmietany

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie Eli
Do miski wsypujemy mąkę, szczypta soli, dokładamy żółtka. W garnku podgrzewany mleko z olejem. Gdy mleko będzie ciepłe wlewamy do naszej miski z mąką. Razem wszystko mieszany i gnieciemy tak żeby powstała elastyczna masa. Po zrobieniu ciasta okładamy i przykrywamy woreczkiem. Stopniowa wałkujemy ciasto i robimy pieroszki. Farsz Obierany ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mielimy przez maszynkę.Mielimy również twaróg i mieszamy w jednej misce.Na patelni podsmażamy cebulkę i dodajemy do farszu.Wszystko razem mieszany i doprawiamy do smaku.
Pierogi ruskie Eli
do farszu dodajemy podsmażoną cebulkę na złoto.
Pierogi ruskie Eli
do mąki z żółtkami dodajemy ciepłe mleko z olejem.
Pierogi ruskie Eli
po rozwałkowaniu ciasta robimy okrągłe kulka szklanka.
Pierogi ruskie Eli
po zrobieniu pierogów składam do zamrażalnika.