Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie podsmażane
Wykonanie: Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie zalewamy je zimną wodą i dodajemy sól. Ugotować i dokładnie utłuc. Następnie cebule siekamy w drobną kosteczkę i smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju. Następnie biały twaróg rozgniatamy za pomocą łyżki bądź tłuczka. Następnie do twarogu dodajemy ugotowane ziemniaki, smażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na stolnice wysypujemy mąkę, wbijamy jedno jajko oraz dodajemy szczyptę soli. Stopniowo również dodajemy letnią przegotowaną wodę. Zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy ciasto jest już gotowe odcinamy kawałek. Za pomocą wałka rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm. Następnie od szklanki wycinamy okręgi lub za pomocą noża wycinamy prostokąty.Kolejno na każdy wycięty prostokąt/koło nakładamy łyżeczkę przygotowanego farszu. Ciasto zginamy na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Musimy uważać aby farsz nie dostał się między warstwy ciasta, ponieważ pieróg podczas gotowania może się "otworzyć". Podczas klejenia pierogów powinniśmy nastawić gar wody delikatnie posolonej. Kiedy zacznie się gotować wrzucamy partię pierogów. Gotujemy około 5 min do wypłynięcia. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy i przekładny do durszlaka by reszta wody "odleciała". Kolejno na patelni topimy i rumienimy pokrojoną w kostkę słoninę. Pierogi przekładamy do miski i polewamy odrobiną tłuszczu.Pierogi są już gotowe do zjedzenia. Mi jednak dużo bardziej smakują zarumienione na patelni. Smacznego :)