Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Pierogi ruskie wg Agiatis

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi ruskie u mnie w domu podawane z cebulką lub odsmażane. Do farszu dodaję trochę kopru.

Pierogi ruskie wg Agiatis

Składniki:

Pierogi ruskie wg Agiatis

 

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej = do obsypania
  • 2 łyżki oleju
  • ok szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

 

  • Farsz:
  • 700g ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków
  • 500g twarogu półtłustego
  • 4 cebule
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • łyżka oleju do podsmażenia cebuli
  • jajko
  • Do okraszenia:
  • cebula
  • olej

 

  • sól pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie wg Agiatis
Przygotowujemy farsz: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju - dodajemy do przeciśniętych i ugotowanych wcześniej ziemniaków. Siekamy Koper, dosypujemy do farszu, wbijamy całe jajo, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę cukru. Mieszamy, aby składniki się połączyły - farsz powinien być pikantny;) Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, olej i ciągle mieszając wlewamy ciepłą wodę. Gdy woda zostanie wchłonięta przez mąkę, ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnice i wyrabiamy do momentu gdy po przecięciu ciasta będziemy widzieli malutkie pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ścierką odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło. Ciasto porcjami wałkujemy na cienie placki, wycinamy szklanką lub kubkiem okręgi. Na środek kłamy farsz, zlepiamy pierogi tworząc wzorek palcami lub po prostu dociskając brzegi widelcem. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, w miedzy czasie cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju - lub maśle. Odcedzamy pierogi, przekładamy na talerze, polewamy podsmażoną cebula. Smacznego;)