Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie wg Dominiki
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Pośrodku zrobić zagłębienie, wlewać porcjami podgrzaną wodę (powinna być niemal gorąca), zagnieść ciasto. W razie potrzeby podczas wyrabiania podsypywać ciasto mąką. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z twarogiem. Cebulę posiekać, zrumienić na maśle. Dodać do masy, starannie wymieszać. Doprawić solą, sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, majerankiem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozwałkować i nakładać około 1 łyżeczki farszu. Boki dokładnie skleić. Wrzucać pierogi partiami do garnka z gotującą się, osoloną wodą, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Gotować je około 2 minut, licząc od wypłynięcia na powierzchnię, wyjąć, odcedzić. Podawać ze skwarkami.