Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pierogi ruskie z czubrycą zieloną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do tradycyjnego farszu na pierogi ruskie dodałam odrobinę czubrycy zielonej...wszystkim tak wersja smakowała.

Pierogi ruskie z czubrycą zieloną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie z czubrycą zieloną

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • gorąca woda
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • żółtko (opcjonalnie)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z czubrycą zieloną
Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść ciasto, tak aby odchodziło od ręki. Można przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, tak aby "odpoczęło" (do 1 godz.) Cebulę drobna pokroić i podsmażyć na oleju. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Przecisnąć przez praskę, dodać ser, przeszkloną cebulę, sól, pieprz i czubrycę. Ciasto podsypać mąką, rozwałkować i wykrawać krążki. Nakładać farsz i zlepiać brzegi. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę i ugotować. Odcedzić. Polać stopionym masłem.
Pierogi ruskie z czubrycą zieloną
Etap 1 Z podanych składników zagnieść ciasto.
Pierogi ruskie z czubrycą zieloną
Etap 2 Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki.
Pierogi ruskie z czubrycą zieloną
Etap 3 Na każdy krążek nakładać po łyżeczce farszu.
Pierogi ruskie z czubrycą zieloną
Etap 4 Zlepiać brzegi i wrzucać na wrzącą wodę.