iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierogi z miętą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Niby zwykłe pierogi ruskie, ale dodatek mięty dodaje im uroku i nadaje specyficznego smaku, jednym słowem są pycha.

Pierogi z miętą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z miętą

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z miętą
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z solą, dodać jajko, olej i tyle wody, aby powstało gładkie ciasto pierogowe. Farsz: Skręcone przez maszynkę ziemniaki z serem, dodać cebulę pokrojona w kostkę i podsmażoną na margarynie,doprawić do smaku solą i pieprzem oraz na koniec dodać miętę . Ciasto pierogowe rozwałkować, wyciąć przy pomocy szklanki kółeczka na środku położyć porcję farszu i zlepić pierogi, gotować w dużej ilości osolonej wody, podawać polane tłuszczem .
Pierogi z miętą
Zlepione pierogi układać na podsypanym mąką blacie