Sposób przygotowania:
pierogi ruskie ze skwarkami
FARSZ: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni. W misce rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków twaróg i ugotowane przestudzone ziemniaki. Dodajemy lekko ostudzony boczek i cebulę. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być trochę za słony i za pieprzny, ponieważ woda przy gotowaniu pierogów i tak wypłucze trochę przyprawy.
CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. W szklance wrzącej wody rozpuszczamy sól. 2/3 wody wlewamy do mąki i lekko rozgniatamy widelcem całość, tak żeby zaparzyć mąkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mąka wystygnie wlewamy do niej resztę wody i olej. Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie jednolite. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i lepimy z nich pierożki. Ważne jest żeby pierogi zlepiać wewnętrzną stroną, która jest bardziej wilgotna.
P.S. Zdjęcia dodam wkrótce, proszę o cierpliwość :)
CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. W szklance wrzącej wody rozpuszczamy sól. 2/3 wody wlewamy do mąki i lekko rozgniatamy widelcem całość, tak żeby zaparzyć mąkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mąka wystygnie wlewamy do niej resztę wody i olej. Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie jednolite. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i lepimy z nich pierożki. Ważne jest żeby pierogi zlepiać wewnętrzną stroną, która jest bardziej wilgotna.
P.S. Zdjęcia dodam wkrótce, proszę o cierpliwość :)