0bsesja

0bsesja

Kucharz
[Przepisów: 3]

pierogi ruskie ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa bardzo smaczna dla cierpliwych osób, lubiących spędzać czas w kuchni i zaimponować bliskim :)

pierogi ruskie ze skwarkami

Składniki:

pierogi ruskie ze skwarkami

 

  • CIASTO:
  • 3 porcje mąki (najlepiej szklanka),
  • 1 porcja wrzącej wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka oleju

 

  • FARSZ:
  • 0,5 kg twarogu półtłustego,
  • 0,5 - 0,75 kg ziemniaków (w zależności od tego, jak bardzo kwaśne mają być pierogi),
  • ok. 0,35 kg niezbyt chudego boczku parzonego,
  • średnia cebula,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

pierogi ruskie ze skwarkami
FARSZ: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni. W misce rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków twaróg i ugotowane przestudzone ziemniaki. Dodajemy lekko ostudzony boczek i cebulę. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być trochę za słony i za pieprzny, ponieważ woda przy gotowaniu pierogów i tak wypłucze trochę przyprawy.



CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. W szklance wrzącej wody rozpuszczamy sól. 2/3 wody wlewamy do mąki i lekko rozgniatamy widelcem całość, tak żeby zaparzyć mąkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mąka wystygnie wlewamy do niej resztę wody i olej. Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie jednolite. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i lepimy z nich pierożki. Ważne jest żeby pierogi zlepiać wewnętrzną stroną, która jest bardziej wilgotna.



P.S. Zdjęcia dodam wkrótce, proszę o cierpliwość :)