Sposób przygotowania:
Pierogi z bananami i sosem tiramisu
Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać żółtko, szczyptę soli, rozpuszczone masło, ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15-20 minut. Banany obrać ze skórki, pokroić w 1,5 cm pół krążki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i foremką wycinać krążki. Na każdy krążek położyć kawałeczek banana, ciasto złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać sosem tiramisu. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.