lukaszek33@onet.pl

lukaszek33@onet.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Pierogi z boczkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czas przygotowania tego dania wynosi ok. godziny.

Pierogi z boczkiem

Składniki:

Pierogi z boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z boczkiem
Na początku łączymy ze sobą 2 szklanki mąki i szczyptę soli. Następnie wbijamy 1 jajko. Kolejno wlewamy łyżkę oleju i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto. Później gotujemy ziemniaki i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostygnięcia. Potem na suchej patelni podsmażamy 3 łyżki mąki na brązowy kolor.Po podsmażeniu mąki boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy w tej mące. Mieszamy. Masę rozwałkujemy i szklanką wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżkę farszu oraz zagniatamy brzegi tak aby farsz nie wypłynął przy gotowaniu.Pod koniec pierogi wrzucamy do wrzątku z dodatkiem soli i oleju. Gotujemy tak długo aż wypłyną na wierzch. Po ugotowaniu wykładamy je na patelnię i podsmażamy na rozgrzanym oleju.