Sposób przygotowania:
Pierogi z boczniakami
Ciasto: do mąki dodać gorącej wody i zagnieść ciasto pierogowe. Miskę z ciastem przykryć talerzykiem i pozostawić do wystudzenia.
Nadzienie: Grzyby i cebulę pokroić drobno i usmażyć na oleju. Jak będa usmazone dodać tartą bułkę i surowe jajko, przyprawić do smaku, wymieszać, wystudzić.
Chłodne ciasto cienko rozwałkować. Wrazie potrzeby podsypać mąką (jak sie będzie przyklejac do wałka). Wycinać krążki za pomocą szklanki.
Rozłożyć łyżeczką nadzienie i lepić pierogi. Wrzucić do wrzątku i gotować aż wypłyną. Można podać polane masełkiem albo masełkiem z cebulką.
Pysznie smakuja również podsmażone po ugotowaniu na patelni. (na masełku)
Nadzienie: Grzyby i cebulę pokroić drobno i usmażyć na oleju. Jak będa usmazone dodać tartą bułkę i surowe jajko, przyprawić do smaku, wymieszać, wystudzić.
Chłodne ciasto cienko rozwałkować. Wrazie potrzeby podsypać mąką (jak sie będzie przyklejac do wałka). Wycinać krążki za pomocą szklanki.
Rozłożyć łyżeczką nadzienie i lepić pierogi. Wrzucić do wrzątku i gotować aż wypłyną. Można podać polane masełkiem albo masełkiem z cebulką.
Pysznie smakuja również podsmażone po ugotowaniu na patelni. (na masełku)