SUPERPRZEPIS

Pierogi z drobiem i pomidorami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Pierogi z drobiem  i  pomidorami

Do robienia tych pierogów wykorzystuję mięso drobiowe jakie zostaje po ugotowaniu zupy ..

Składniki:

Pierogi z drobiem i pomidorami

 

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 1 szklanka ugotowanego mięsa drobiowego z zupy
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Przyprawa ,,Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem " Kamis"
  • 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • Oliwa
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z drobiem i pomidorami
Przygotować farsz mieszając zmielone mięso z podsmażoną na złoto cebulką ( 1 sztuka ), pokrojonymi bardzo drobno 3 suszonymi pomidorami . Doprawić przyprawą ,,Suszone pomidory " i pieprzem.Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ,ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na 18 – 20 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki. A ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka  Układać na wysypanej mąka tacce. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ),  posypane pokrojonymi w paseczki pozostałymi suszonymi pomidorami .