Sposób przygotowania:
Pierogi z drobiem i pomidorami
Przygotować farsz mieszając zmielone mięso z podsmażoną na złoto cebulką ( 1 sztuka ), pokrojonymi bardzo drobno 3 suszonymi pomidorami . Doprawić przyprawą ,,Suszone pomidory " i pieprzem.Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ,ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na 18 – 20 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki. A ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka Układać na wysypanej mąka tacce. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ), posypane pokrojonymi w paseczki pozostałymi suszonymi pomidorami .
wedith1
Mikrula