alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Książka kucharska Wszechstronna soczewica

Pierogi z dynią i soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Podpieczone chrupiące i złociste pierogi z farszem z dyni i soczewicy. Podane z zrumienioną cebulką.

Pierogi z dynią i soczewicą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z dynią i soczewicą

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z dynią i soczewicą
Farsz: soczewicę przepłukać, zalać wodą, ugotować do miękkości i odsączyć na sitku z nadmiaru płynu. Cebulę, czosnek pokroić i zrumienić na oleju, dodać ugotowaną odsączoną soczewicę i startą dynię. Całość podsmażać na niewielkim ogniu do momentu aż dynia będzie miękka.Ostudzić i doprawić do smaku doprawiamy dosyć pikantnie. Ciasto na pierogi: Do misy z robota wsypać mąkę dodać żółtko, masło, sól i ciepłą wodę. Na wolnych obrotach wyrabiać ciasto tak długo aż będzie miało jednolitą konsystencję. Wyjąć, uformować kulkę i na pół godziny przykryć miseczką żeby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanki wykroić kółka. Na środek nałożyć zimny farsz i dokładnie zlepić. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 7-8 od wypłynięcia. Podpiec na oleju i polać zrumienioną cebulką.
Pierogi z dynią i soczewicą
do zrumienionej cebuli dodać ugotowaną soczewicę istartą dynię i podsmażyć
Pierogi z dynią i soczewicą
podsmażony farsz doprawić dosyć pikantnie do smaku