Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pierogi z dżemem cukiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi uwielbiam z różnymi farszami i nadzieniami. Tak przygotowane pierożki z dżemem z cukinii i polane śmietanką, to po prostu niebo w gębie.

Pierogi z dżemem cukiniowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z dżemem cukiniowym

Ciasto :

  • mąka pszenna - 2 szkl
  • woda ciepła - 120 ml
  • olej - 1 łyżka
  • żółtko - 1 szt
  • szczypta soli

Nadzienie

Dodatkowo;

  • czekolada w kostce
  • śmietana 24 %
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z dżemem cukiniowym
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić mały dołeczek, wybić jajko, dodać olej i sól, dolewając po trochu wody zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lśniące i gładkie.

Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na kilka minut. Po tym czasie szklanką lub maszynką do pierogów wycinać kółka nakładać, po łyżeczce dżemu, dobrze zlepiać.

Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok.3 minuty. Wybierać pierogi łyżką cedzakową, podawać polane śmietanką z cukrem, posypać startą czekoladą.  


Pierogi z dżemem cukiniowym
Z przygotowanych składników zagnieciono ciasto rozwałkowano i wykrojono koła
Pierogi z dżemem cukiniowym
Na każdym wykrojonym kole nałożono dżem i dobrze zlepiono
Pierogi z dżemem cukiniowym
Pierogi dobrze zlepione przygotowane do gotowania

Tagi:

danie pierogi