Sposób przygotowania:
Pierogi z farszem fasolowym i pomidorowym sosem
Obrać i bardzo drobno pokroić cebulę - zrumienić na oleju.
Otworzyć puszkę z fasolą. Odcedzić pozostawiając sos.
Fasolę rozgnieść na puree ( nie musi być dokładnie).
Wymieszać z cebulą i otrębami. Doprawić do smaku.
Nastawić osoloną wodę na gotowanie pierogów.
Sos pomidorowy odcedzony od fasolki podgrzać w garnuszku z wodą i koncentratem. Doprawić do smaku szczyptą pieprzu. Zagęścić łyżeczką mąki utartej z masłem.
Do miski wsypać mąkę . Dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i drobno usiekaną natkę pietruszki. Wymieszać tak by natka była równomiernie wymieszana z mąką. Wlać wrzątek i wyrobić elastyczne ciasto.
Rozwałkowywać ciasto na wysypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym . Szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść płaską łyżeczkę farszu. Zlepiać dokładnie pierogi- układać na wysypanej mąka tacy. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 1 minutę od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać z sosem pomidorowym dekorując ,, zieleniną ". Z tej porcji składników wyszło 40 sztuk pierogów.
* Użyłam fasolki firmy Heinz ( 400 g ) bo tą lubię najbardziej i zawsze mam w zapasie .
** Gdyby pierogi musiały dłużej leżeć i czekać na gotowanie trzeba je przykryć ściereczką by nie obeschły.
*** W wersji wege można zamiast masła użyć oleju ( utrzeć 2 łyżki z łyżeczką mąki i tak zagęścić sos).
**** Zamiast otrębów można użyć bułki tartej - chodzi o to by trochę zagęścić farsz.
Otworzyć puszkę z fasolą. Odcedzić pozostawiając sos.
Fasolę rozgnieść na puree ( nie musi być dokładnie).
Wymieszać z cebulą i otrębami. Doprawić do smaku.
Nastawić osoloną wodę na gotowanie pierogów.
Sos pomidorowy odcedzony od fasolki podgrzać w garnuszku z wodą i koncentratem. Doprawić do smaku szczyptą pieprzu. Zagęścić łyżeczką mąki utartej z masłem.
Do miski wsypać mąkę . Dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i drobno usiekaną natkę pietruszki. Wymieszać tak by natka była równomiernie wymieszana z mąką. Wlać wrzątek i wyrobić elastyczne ciasto.
Rozwałkowywać ciasto na wysypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym . Szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść płaską łyżeczkę farszu. Zlepiać dokładnie pierogi- układać na wysypanej mąka tacy. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 1 minutę od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać z sosem pomidorowym dekorując ,, zieleniną ". Z tej porcji składników wyszło 40 sztuk pierogów.
* Użyłam fasolki firmy Heinz ( 400 g ) bo tą lubię najbardziej i zawsze mam w zapasie .
** Gdyby pierogi musiały dłużej leżeć i czekać na gotowanie trzeba je przykryć ściereczką by nie obeschły.
*** W wersji wege można zamiast masła użyć oleju ( utrzeć 2 łyżki z łyżeczką mąki i tak zagęścić sos).
**** Zamiast otrębów można użyć bułki tartej - chodzi o to by trochę zagęścić farsz.