Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierogi z farszem fasolowym i pomidorowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie ma osoby która by nie lubiła pierogów (znam co prawda takich , którzy nie lubią ich lepić- ale przeciw jedzeniu nic nie maja )

Pierogi z farszem fasolowym i pomidorowym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z farszem fasolowym i pomidorowym sosem

 

  • 1 szklanki mąki + mąka do posypania
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 1 puszka fasolki białej w sosie pomidorowym
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka masła
  • pieprz mielony do smaku
  • majeranek do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30 %

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem fasolowym i pomidorowym sosem
Obrać i bardzo drobno pokroić cebulę - zrumienić na oleju.

Otworzyć puszkę z fasolą. Odcedzić pozostawiając sos.

Fasolę rozgnieść na puree ( nie musi być dokładnie).

Wymieszać z cebulą i otrębami. Doprawić do smaku.

Nastawić osoloną wodę na gotowanie pierogów.

Sos pomidorowy odcedzony od fasolki podgrzać w garnuszku z wodą i koncentratem. Doprawić do smaku szczyptą pieprzu. Zagęścić łyżeczką mąki utartej z masłem.

Do miski wsypać mąkę . Dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i drobno usiekaną natkę pietruszki. Wymieszać tak by natka była równomiernie wymieszana z mąką. Wlać wrzątek i wyrobić elastyczne ciasto.

Rozwałkowywać ciasto na wysypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym . Szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść płaską łyżeczkę farszu. Zlepiać dokładnie pierogi- układać na wysypanej mąka tacy. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 1 minutę od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową.

Podawać z sosem pomidorowym dekorując ,, zieleniną ". Z tej porcji składników wyszło 40 sztuk pierogów.



* Użyłam fasolki firmy Heinz ( 400 g ) bo tą lubię najbardziej i zawsze mam w zapasie .



** Gdyby pierogi musiały dłużej leżeć i czekać na gotowanie trzeba je przykryć ściereczką by nie obeschły.



*** W wersji wege można zamiast masła użyć oleju ( utrzeć 2 łyżki z łyżeczką mąki i tak zagęścić sos).



**** Zamiast otrębów można użyć bułki tartej - chodzi o to by trochę zagęścić farsz.
Pierogi z farszem fasolowym i pomidorowym sosem
Przygotować farsz z odsączonej z sosu fasolki-smażonej cebuli i otrębów
Pierogi z farszem fasolowym i pomidorowym sosem
Przygotować sos z sosu od fasolki w sosie pomidorowym
Pierogi z farszem fasolowym i pomidorowym sosem
Zagnieść parzone ciasto-rozwałkować i wycinać krążki -nakładać farsz i lepić pierogi
Pierogi z farszem fasolowym i pomidorowym sosem
Gotować pierogi w osolonej wodzie minutę od wypłynięcia na powierzchnię