Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Pierogi z jabłkami wg Heni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne ze słodką śmietanką lub cukrem. Pierogi te robię tylko przy okazji innych, dlatego jest więcej ciasta.

Pierogi z jabłkami wg Heni

Składniki:

Pierogi z jabłkami wg Heni

 

  • na 20 pierożków:
  • 3 jabłka
  • ew. cukier do smaku
  • 1 mała łyżeczka cynamonu w proszku
  • Ciasto:
  • 70 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • ciepła woda - ile zabierze mąka
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jabłkami wg Heni
Mało soczyste jabłka obrać. Starkować na jarzynowej tarce. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę,wbić jajko, dodać szczyptę soli i 1 łyżkę oleju.Dodając stopniowo ciepłą wodę wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wykrawać kółeczka (ja to robię szklaneczką do whisky), nakładać farsz i lepić pierogi.Pierogi wrzucić na wrzącą wodę i gotować aż wypłyną. Podawać z roztopionym masłem, posypane cukrem, lub ze śmietanką.