zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Pierogi z jabłkiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

pierogi na słodko z serem i jabłkiem polane śmietaną

Pierogi z jabłkiem i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jabłkiem i serem

 

  • Ciasto :
  • 250 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 3 szczypty soli
  • około 1/2 szk gorącej wody
  • Nadzienie :
  • 350 g półtłustego twarogu
  • 1 duże jabłko ( średnie 2 )
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka błyskawicznej kaszy manny
  • Dodatkowo :
  • 1/2 szk śmietany 12 %
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z jabłkiem i serem
Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Wrzucić ser, dodać kaszę i cukier do smaku i widelcem rozgnieść ser a potem wymieszać nadzienie. Mąkę wymieszać z wodą i solą i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto wałkować i wycinać z niego kółka o średnicy 11 cm ( można mniejsze ) i na środek nakładać dużą łyżkę nadzienia. Zlepiać pierogi i układać je na czystej ściereczce przykrywając drugą aby pierogi nie wyschły. Zagotować wodę z dodatkiem soli i wkładać pierogi na wrzątek. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością cukru i polać nią pierogi.
Pierogi z jabłkiem i serem
z sera jabłka i cukru oraz kaszy zrobić nadzienie
Pierogi z jabłkiem i serem
ciasto wałkować na placki i wycinac kółka
Pierogi z jabłkiem i serem
na każdy krążek nakładać porcje farszu słodkiego
Pierogi z jabłkiem i serem
pierogi zlepiać i układać na ściereczce...