Sposób przygotowania:
Pierogi z jabłkiem z nutą pomarańczy
FARSZ: obrane i pokrojone w kostkę jabłka wymieszaj z sokiem z pomarańczy, cukrem i mąką ziemniaczaną.CIASTO: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, wlej olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę mieszając. Wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut, aż będzie elastyczne i błyszczące. W razie potrzeby podsyp mąką lub dolej odrobinę wody. Nakryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności. Następnie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiaj, później podziel na cztery części i każdą kolejno rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki, nakładaj pokrojone jabłka i dokładnie zlepiaj brzegi. Pierogi układaj w odstępach na stolnicy obsypanej mąką. Nakryj lnianą ściereczką, aby nie obsychały. Gotuj partiami w dużej ilości lekko osolonej wody, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Ugotowane wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj gorące posypane cynamonem oraz z dodatkową porcją owoców np. pomarańczy lub prażonych jabłek.
darmiona
anemon
darmiona dziękuję, pomysł jest dziełem przypadku. Kiedyś robiąc inne pierogi zabrakło mi farszu i musiałam szybko coś wymyślić. Od tamtej pory robiłam je już kilka razy. O smaku pierogów decyduje smak użytych jabłek, najlepsze są lekko kwaskowe, a sok z pomarańczy trochę ten smak „podkręca”. Jeśli lubisz pierogi na słodko, myślę, że smakowałyby Ci.
jaNina