Sposób przygotowania:
pierogi z jagodami
Mąkę przesiewamy na stolnicę, usypujemy kopczyk, robimy zagłębienie w środku, wbijamy jajko, dodajemy smietane lub miękkie masło. Składniki mieszamy i stopniowo dodajemy ciepłą wodę lub wodę z mlekiem. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy odwróconą miską i czekamy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jagody przebieramy, pluczemy, odsączamy, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dzielimy ciasto na mniejsze porcje i wałkujemy dość cienko (2 mm), lekko podsypując mąką. Ciasto czekające na wałkowanie najlepiej przykryć ściereczką, by nie wysychalo. Wycinamy okragłą foremką albo szklanką kółka. Wycięte kółka układamy na dłoni i na srodek każdego z nich nakladamy nadzienie. Składamy kola na pół i zalepiamy brzegi. należy uważać, by pomiedzy zalepiane brzegi nie wchodziło nadzienie, wyciskamy też powietrze ze srodka pierogów, by nie pękły w czasie gotowania. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody niewielkimi partiami. Delikatnie mieszamyMąkę przesiewamy na stolnicę, usypujemy kopczyk, robimy zagłębienie w środku, wbijamy jajko, dodajemy smietane lub miękkie masło. Składniki mieszamy i stopniowo dodajemy ciepłą wodę lub wodę z mlekiem. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy odwróconą miską i czekamy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jagody przebieramy, pluczemy, odsączamy, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dzielimy ciasto na mniejsze porcje i wałkujemy dość cienko (2 mm), lekko podsypując mąką. Ciasto czekające na wałkowanie najlepiej przykryć ściereczką, by nie wysychalo. Wycinamy okragłą foremką albo szklanką kółka. Wycięte kółka układamy na dłoni i na srodek każdego z nich nakladamy nadzienie. Składamy kola na pół i zalepiamy brzegi. należy uważać, by pomiedzy zalepiane brzegi nie wchodziło nadzienie, wyciskamy też powietrze ze srodka pierogów, by nie pękły w czasie gotowania. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody niewielkimi partiami. Delikatnie mieszamy drewnianą lyżką. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia, na niezbyt dużym ogniu. Wyjmujemy delikatnie cedzakową lyzką i przelewamy wrzatkiem, aby się nie sklejaly. Teraz pierogi są już gotowe do zjedzenia. Najlepiej smakuja polane śmietana i posypane cukrem. drewnianą lyżką. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia, na niezbyt dużym ogniu. Wyjmujemy delikatnie cedzakową lyzką i przelewamy wrzatkiem, aby się nie sklejaly. Teraz pierogi są już gotowe do zjedzenia. Najlepiej smakuja polane śmietana i posypane cukrem.
Glumanda