Smarkaty

Smarkaty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

pierogi z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

slodki obiad dla malych niejadków

pierogi z jagodami

Składniki:

pierogi z jagodami

 

  • CIASTO:
  • mąka 2 szklanki
  • jajko
  • woda 3/4 szklanki (może być pół na pól z mlekiem)
  • masło 2 lyżki lub 1/2 szkalnki kwasnej gęstej smietany

 

  • NADZIENIE:
  • 50 dag jagód
  • cukier 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

pierogi z jagodami
Mąkę przesiewamy na stolnicę, usypujemy kopczyk, robimy zagłębienie w środku, wbijamy jajko, dodajemy smietane lub miękkie masło. Składniki mieszamy i stopniowo dodajemy ciepłą wodę lub wodę z mlekiem. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy odwróconą miską i czekamy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jagody przebieramy, pluczemy, odsączamy, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dzielimy ciasto na mniejsze porcje i wałkujemy dość cienko (2 mm), lekko podsypując mąką. Ciasto czekające na wałkowanie najlepiej przykryć ściereczką, by nie wysychalo. Wycinamy okragłą foremką albo szklanką kółka. Wycięte kółka układamy na dłoni i na srodek każdego z nich nakladamy nadzienie. Składamy kola na pół i zalepiamy brzegi. należy uważać, by pomiedzy zalepiane brzegi nie wchodziło nadzienie, wyciskamy też powietrze ze srodka pierogów, by nie pękły w czasie gotowania. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody niewielkimi partiami. Delikatnie mieszamyMąkę przesiewamy na stolnicę, usypujemy kopczyk, robimy zagłębienie w środku, wbijamy jajko, dodajemy smietane lub miękkie masło. Składniki mieszamy i stopniowo dodajemy ciepłą wodę lub wodę z mlekiem. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy odwróconą miską i czekamy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jagody przebieramy, pluczemy, odsączamy, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dzielimy ciasto na mniejsze porcje i wałkujemy dość cienko (2 mm), lekko podsypując mąką. Ciasto czekające na wałkowanie najlepiej przykryć ściereczką, by nie wysychalo. Wycinamy okragłą foremką albo szklanką kółka. Wycięte kółka układamy na dłoni i na srodek każdego z nich nakladamy nadzienie. Składamy kola na pół i zalepiamy brzegi. należy uważać, by pomiedzy zalepiane brzegi nie wchodziło nadzienie, wyciskamy też powietrze ze srodka pierogów, by nie pękły w czasie gotowania. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody niewielkimi partiami. Delikatnie mieszamy drewnianą lyżką. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia, na niezbyt dużym ogniu. Wyjmujemy delikatnie cedzakową lyzką i przelewamy wrzatkiem, aby się nie sklejaly. Teraz pierogi są już gotowe do zjedzenia. Najlepiej smakuja polane śmietana i posypane cukrem. drewnianą lyżką. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia, na niezbyt dużym ogniu. Wyjmujemy delikatnie cedzakową lyzką i przelewamy wrzatkiem, aby się nie sklejaly. Teraz pierogi są już gotowe do zjedzenia. Najlepiej smakuja polane śmietana i posypane cukrem.