Sposób przygotowania:
Pierogi z jagodami
Mąkę przesiać, dodać sól, rozpuszczone masło i zarabiając łyżką wlewać gorącą, prawie wrzącą, wodę. Gdy tylko składniki lekko się połączą zagnieść elastyczne ciasto - ostrożnie bo gorące. Ciasto zawinąć w ściereczkę i odłożyć na ok. 30 min.. Jagody opłukać i bardzo dokładnie osączyć. Wymieszać je z 1-2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki - potrzebna nam parzysta ilość. Wziąć 2 kółka, złożyć równo, zlepić brzegi do połowy obwodu. Przez pozostałą, nie zlepioną część, wsypać 1 łyżkę owoców i zlepić brzegi dokładnie na całym obwodzie. Gotowe układać na ściereczce, ale nie mogą leżeć długo bo ciasto rozmięknie. Gotować partiami, wrzucając je na osolony wrzątek i wyławiać po ok. 3-5 minutach. Podawać polane śmietaną i posypane np. cukrem albo kandyzowanym, posiekanym kiwi
elzbieta8960
msewka