Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pierogi z jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

kiedy są jagody nie może się obejść bez pierogów

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 3 łyżki masła,
  • 2-3 szczypty soli,
  • ok.3/4 szkl. gorącej wody - może być trochę więcej albo mniej, ile zabierze ciasto,
  • ok. 1/2 kg jagód,
  • do polania: śmietana albo gęsty jogurt
  • do gotowania: osolony wrzątek
  • do jagód: troszkę cukru pudru i mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Mąkę przesiać, dodać sól, rozpuszczone masło i zarabiając łyżką wlewać gorącą, prawie wrzącą, wodę. Gdy tylko składniki lekko się połączą zagnieść elastyczne ciasto - ostrożnie bo gorące. Ciasto zawinąć w ściereczkę i odłożyć na ok. 30 min.. Jagody opłukać i bardzo dokładnie osączyć. Wymieszać je z 1-2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki - potrzebna nam parzysta ilość. Wziąć 2 kółka, złożyć równo, zlepić brzegi do połowy obwodu. Przez pozostałą, nie zlepioną część, wsypać 1 łyżkę owoców i zlepić brzegi dokładnie na całym obwodzie. Gotowe układać na ściereczce, ale nie mogą leżeć długo bo ciasto rozmięknie. Gotować partiami, wrzucając je na osolony wrzątek i wyławiać po ok. 3-5 minutach. Podawać polane śmietaną i posypane np. cukrem albo kandyzowanym, posiekanym kiwi