anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pierogi z jagodami i migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Niby klasyczne pierogi z jagodami, a jednak przez dodanie niewielkiej ilości migdałów bardzo odmienione. Bardzo udany eksperyment. Polecam.

Pierogi z jagodami i migdałami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z jagodami i migdałami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami i migdałami
CIASTO: mąkę przesiać przez gęste sitko na stolnicę, zrobić w niej dołek, w który wbić jajko. Dodać sól, olej i wyrabiać ciasto, dolewając partiami gorącą wodę.Z miękkiego ciasta uformować kulę i zostawić na kilka minut, przykryte lnianą ściereczką, żeby odpoczęło. FARSZ: jagody opłukać i dokładnie osuszyć. Osuszone wymieszaj z mąką ziemniaczaną, mielonymi migdałami i cukrem.Na posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Szklanką wycinać kółka, na które nakładać wcześniej przygotowany farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem i posypane prażonymi płatkami migdałowymi lub z masłem i posypane cukrem. *Wyszło mi 85 niedużych pierogów.
Pierogi z jagodami i migdałami
Z miękkiego ciasta uformować kulę i zostawić na kilka minut, przykryte lnianą ściereczką, żeby odpoczęło.
Pierogi z jagodami i migdałami
Szklanką wycinać kółka, na które nakładać wcześniej przygotowany farsz i dokładnie zlepiać brzegi.