Sposób przygotowania:
Pierogi z jagodami i migdałami
CIASTO: mąkę przesiać przez gęste sitko na stolnicę, zrobić w niej dołek, w który wbić jajko. Dodać sól, olej i wyrabiać ciasto, dolewając partiami gorącą wodę.Z miękkiego ciasta uformować kulę i zostawić na kilka minut, przykryte lnianą ściereczką, żeby odpoczęło. FARSZ: jagody opłukać i dokładnie osuszyć. Osuszone wymieszaj z mąką ziemniaczaną, mielonymi migdałami i cukrem.Na posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Szklanką wycinać kółka, na które nakładać wcześniej przygotowany farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem i posypane prażonymi płatkami migdałowymi lub z masłem i posypane cukrem. *Wyszło mi 85 niedużych pierogów.
barbara11561