jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

 

  • Składniki farszu :
  • 40 dag kwaszonej (niezbyt kwaśnej) kapusty
  • 4 dag suszonych grzybów
  • duża cebula
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
W wysypanej na stolnicę mące uformować małe wgłębienie, wbić w nie jajo, posolić i ostrożnie wlać wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Połowę ciasta odłożyć i przykryć, by nie wyschło, zaś drugą połowę rozwałkować na grubość około 2 mm.

Opłukane grzyby moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. ugotować. Kapustę odcisnąć, pokroić, zalać wywarem z grzybów i gotować pod przykryciem. Gdy jest miękka, dodać pokrojone w paski grzyby i drobno posiekaną cebulę zeszkloną na oleju. Doprawić solę i pieprzem. Oprószyć mąką i zagotować.

Na wycięte z ciasta krążki nakładać farsz, zlepiać i układać na deseczce oprószonej mąką. Wrzucać do wrzącej wody. Wyjmować 1-2 minuty po ich wypłynięciu . Smacznego !