Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami
W wysypanej na stolnicę mące uformować małe wgłębienie, wbić w nie jajo, posolić i ostrożnie wlać wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Połowę ciasta odłożyć i przykryć, by nie wyschło, zaś drugą połowę rozwałkować na grubość około 2 mm.
Opłukane grzyby moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. ugotować. Kapustę odcisnąć, pokroić, zalać wywarem z grzybów i gotować pod przykryciem. Gdy jest miękka, dodać pokrojone w paski grzyby i drobno posiekaną cebulę zeszkloną na oleju. Doprawić solę i pieprzem. Oprószyć mąką i zagotować.
Na wycięte z ciasta krążki nakładać farsz, zlepiać i układać na deseczce oprószonej mąką. Wrzucać do wrzącej wody. Wyjmować 1-2 minuty po ich wypłynięciu . Smacznego !
Opłukane grzyby moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. ugotować. Kapustę odcisnąć, pokroić, zalać wywarem z grzybów i gotować pod przykryciem. Gdy jest miękka, dodać pokrojone w paski grzyby i drobno posiekaną cebulę zeszkloną na oleju. Doprawić solę i pieprzem. Oprószyć mąką i zagotować.
Na wycięte z ciasta krążki nakładać farsz, zlepiać i układać na deseczce oprószonej mąką. Wrzucać do wrzącej wody. Wyjmować 1-2 minuty po ich wypłynięciu . Smacznego !